AI generated questions, Google formulär och Trelson

AI tjänster + Google formulär + Trelson – kan det bli enklare? 

Utvecklingen med artificiell intelligens (AI) går i ett rasande tempo. Som lärare är det inte helt lätt att hinna hänga med i svängarna, men här kommer nu ett upplägg där läraren kommer att spara tid. Tid som läraren kan lägga på att planera sin undervisning.

På några minuter kan du skapa uppgifter där eleverna kan repetera och göra uppgifter och få feedback helt utan digital distraktion.

Hur gör jag?

Genom att du använder en AI tjänst för att automatiskt generera frågor och få förslag du kan redigera istället för att skapa själv frigör mycket tid och läraren kan arbeta mer effektivt. Det finns redan flera olika tjänster och det är en smaksak vilken man använder. I detta inlägg valdes  Conker.ai av den enkla anledningen att det är gratis och att dina elever inte behöver logga in.

Conker fungerar på flera olika språk och fungerar hur fint som helst även på svenska. Du väljer vilken årskurs och om Conker ska generera flervalsfrågor, blandade frågor eller lucktext. Skriv in det du vill att tjänsten ska skapa frågor om. Om det inte blir bra första gången ger Conker dig förslag på hur du kan spetsa till din formulering så att tjänsten kan göra frågorna ännu bättre. Du kan under varje fråga dubbelkolla svaret genom att klicka på validera svaret med en Googlesökning. Det tar några minuter innan frågorna är skapade – klicka sedan på Exportera till Google formulär.

Det är nu det fina i kråksången kommer in i bilden. Gå till Trelson och skapa en uppgift som du brukar. Via moduler väljer du att importera Google formulär. Datorn lägger nu automatiskt in rätt frågetyper och poäng. Du behöver bara redigera och kolla faktan.

Fördelen med att använda Trelson och inte bara låst läge i Google Formulär är att du har fler möjligheter med Trelson. Du kan lägga till frågetyper som inte finns i formulär som att tex spela in elevernas ljud samt ge flexibel feedback där du väljer om du vill ge muntlig feedback, skriva kommentarer eller ge poäng.

Dra nytta av digitaliseringens fördelar och lås ute dess nackdelar!

Nedan ser du hur Conker + Google formulär + Trelson fungerar. I filmen är språket på engelska, men det fungerar på samma sätt på svenska: